Frivillighed

frivillighed

I Danmark er vi gode til at hjælpe hinanden, hvad enten det er familie, venner, den lokale idrætsforening eller noget endnu større, det hænger dog tit sammen med egne eller pårørendes behov. Vi kan godt lide at gøre en forskel, og vi behøver ikke anden belønning end taknemmelighed – for det meste… Når det gælder en plads som frivillig på en af de danske musikfestivaller, er det sandsynligvis noget andet der trækker. Hvert år bliver der udbudt flere tusinde pladser som frivillig på landets festivaller, og der er rift om pladserne. Billetpriserne er i vejret når det gælder de store danske musikfestivaler, som f.eks. Roskilde Festival og SmukFest, og det er derfor en billig pris at betale at skulle arbejde ca. 3×8 timer på en hel uge for at få en gratis partout-billet, madbilletter og varme bade. Alene Roskilde Festival søger hvert år 25.000 frivillige, og SmukFest 11.000 frivillige til at få hele festivalen til at fungere, og alle pladserne bliver hurtigt besat.

Men for mange er der er også en anden grund til at være frivillig – nemlig det sociale. Man kommer ud i blandt nye mennesker, og får mulighed for at lære nye ting og tilegne sig nye egenskaber. Dette gælder både for de unge frivillige på festivalerne og pensionisterne i genbrugsforretninger. Oftest er melder man sig som frivillig hvis det kan gavne én selv eller dem man har tæt på, men mange tænker også udover dette og hjælper bl.a. flygtninge og hjemløse. Men selvom der er meget brug for frivillige er det kun 35 % af den danske befolkning har lavet frivilligt arbejde.

Jeg taler af egne erfaringer når jeg siger at vi i Danmark er gode til at hjælpe hinanden. I februar måned fik jeg, og nogle medstuderende, lejlighed til at opleve den amerikanske kultur og arbejdskultur bl.a. på en mad- og vinfestival i Miami. Mit indtryk var at man ikke bare gør noget af sig selv i USA, modsat min opfattelse og oplevelse af danskere. Næææ, hvis ikke der er nogen der giver én en opgave, hvorfor så overhovedet lave noget?

(1994 anslag)

Litteraturliste:

(1) http://www.frivillighed.dk/artikler/frivilligheden-paa-det-sociale-omraade

(2) http://www.frivillighed.dk/artikler/motiver-den-frie-vilje-og-faa-nye-frivillige-til-din-forening

(3) http://politiken.dk/kultur/musik/ECE1285481/guide-bliv-frivillig-og-kom-gratis-paa-festival/

(4) http://www.lederweb.dk/ImageVault/Images/id_43223/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

(5) http://www.frivilligraadet.dk/nyheder/ny-sfi-rapport-udviklingen-i-frivilligt-arbejde-2004-2012

(6) http://www.frivilligraadet.dk/nyheder/frivilligrapport-2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s